stonewashed Damesmode Dames Plussize Mode Blogger Steffie

Campbell boilersuit van Seamwork

15 februari 2022

Voor een winterliefhebber als ik vallen de winterse temperaturen tot nu toe een beetje tegen. Geen sneeuw, alleen maar grijze en natte dagen. En met zulke wisselende temperaturen is het soms wat lastig om te bedenken wat je moet dragen. Een dikke trui terwijl het nog 15 graden is, is misschien wat too much. De eeuwige panty en jurk wordt ook een beetje afgezaagd.
Ik heb het antwoord! Een boilersuit! Superstoer en kleed makkelijk. Geen gedoe over wat matcht bij elkaar, gewoon een one-piece.

Benodigdheden

Campbell boilersuit in stonewashed cotton

Het patroon voor deze boilersuit komt van Seamwork. Wat is Seamwork? In een vorige blog heb ik het hier al wat uitgebreider over gehad, maar in het kort: Seamwork is een soort abbonement service voor patronen met daarbij een online community, een online magazine en een heleboel informatie en filmpjes voor elke soort naaister. Van beginnend tot gevorderd, je kunt bij Seamwork terecht.

De Campbell jumpsuit is een loszittende jumpsuit met taps toelopende pijpen. Hij heeft korte mouwen, maar de members-only extra heeft lange mouwen. Lastig te maken? Absoluut niet! Deze jumpsuit zat zo in elkaar en er zijn zelfs instructievideo’s. De beschrijving van 61 pagina’s lijkt in eerste instantie een uitdaging, maar elke stap is zo uitvoerig beschreven en uitgetekend dat het voor een beginner ook goed te doen is. Hij is beschikbaar in 2 maatvoeringen; de misses (00-16 met een cup C) en de curve (12-26 met een cup DD)

Voor deze jumpsuit heb ik de stonewashed cotton mossgreen gebruikt.  Stonewashed cotton is een 100% katoen stof die, zoals de naam al zegt, gewassen is met stenen. Het heeft een wat stoerdere look, maar draagt zacht en valt soepel. Voordeel ervan vind ik dat kreukels niet zo opvallen en je dus geen uren staat te strijken om een beetje netjes voor de dag te komen. De Campbell jumpsuit is geschikt voor medium gewicht stoffen, dus een linnen of een denim zouden ook geschikt zijn. Neem alleen geen dunne stoffen zoals viscose, daar word je boilersuit niet mooier van.

Het maken van je Campbell boilersuit

Knopen of drukknopen?

In plaats van knopen en knoopsgaten heb ik gekozen voor metalen drukknopen. Dit paste bij de stoere look van de jumpsuit. Soms heb je ook gewoon geen zin in knoopsgaten maken en urenlang knopen aannaaien. Deze maat drukknopen hebben ze niet bij budgetstoffen, maar ze hebben wel andere soorten drukknopen.

Zorg wel dat je de strook waar de drukknopen gaan komen verstevigd met vlieseline, anders trek je zo de drukknopen eruit. Ik zou er sowieso voorzichtig mee zijn, je hoeft ze niet open te trekken alsof je een achtergrond danser bent in Magic Mike (deel 1 of 2, maakt niet uit). Investeer  daarnaast zeker in een Prym Vario tang, dat maakt het leven en het zetten van drukknopen een stuk makkelijker.

Zakken

Zoals ik al wel eens eerder hebt verteld; ik ben dol op zakken. Ik hou van zakken. Elk kledingstuk zou zakken moeten hebben. En dan niet van die kleine lullige zakjes die soms op dameskleding zitten waar je nog niet eens je sleutel in kunt bewaren. Weg ermee.

Echte zakken. Grote, ruime en diepe zakken, waar je je complete voorraadkast in mee kan smokkelen als je naar de bioscoop gaat. Wel voorzichtig lopen natuurlijk, anders horen ze de zakken M&M’s en chips kraken. De Campbell boilersuit heeft niet één, niet twéé, maar VIJF zakken. Hoort u dat goed? Jawel, vijf zakken; 1 borstvakje, 2 broekzakken voor en 2 kontvzakken achter! Ik word hier zo gelukkig van.

Kiezen van de juiste maat

De juiste maat bepalen vind ik altijd lastig. Ik kies snel te groot. Ik val in de curve maatvoering en daarbij was de ease op de heupen, oftewel extra bewegingsruimte, 3 centimeter extra. Bij de misses was dit 13 centimeter.  Ik vond dat een beetje spannend. Ik heb jaren lang alleen rokken en jurken gedragen, dus dan is een broek maken die maar 3 cm extra ruimte heeft behoorlijk eng! Ook door mijn dikke buik trekt stof weg vanaf je heupen.

Voor de borst heb ik een maat 16 genomen, uitgetekend naar 20 in de taille en 22 over de heupen en broekspijpen. Toen de jumpsuit af was, en terugkijkend naar de foto’s, denk ik dat een maat kleiner wel had gekund. Misschien zelfs 2. Maar ook dat hoort bij naaien. Soms maak je foutjes en lijkt iets op papier leuker. Het hoeft niet altijd perfect te zijn. De druk om altijd iets perfect te moeten produceren haalt snel de lol eraf.

Conclusie

Do's

Dit is een leuk patroon en het is een leuke jumpsuit geworden. Misschien zal ik het minder snel uit mijn kast pakken dan een jurk, maar dat geeft niet. Een kleiner maatje ga ik ook zeker nog een keer proberen. Met de langere mouwen is deze boilersuit erg leuk voor de herst of winter en de korte mouw in een luchtige linnen is heerlijk voor de lente en zomer.

Don'ts

Naar het toilet gaan in een jumpsuit is toch altijd weer een uitdaging… en kies niet een te grote maat!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties