Blogger Nicole Newborn & Kids katoen

Charlie zomerjurkje van Smospotten en Snoesjes

10 mei 2022

Op zoek naar een heerlijk luchtig zomerjurkje waar geen rits, knoopjes of drukkers aan te pas komen? In deze blog leg ik je uit hoe je een eenvoudig zomerjurkje met strikbandjes maakt in een soepele washed cotton stof.

Benodigdheden

Wat heb ik gebruikt om deze zonnige zomerjurkjes te maken?

Patroon:

Materialen:

Zomerjurk Charlie in washed cotton

Het patroon is perfect voor beginners omdat je er geen speciale naaitechnieken voor hoeft te gebruiken. Geen knoopsgat, geen rits en geen drukknopen. Ideaal toch!

Je kunt kiezen voor een top of jurk op knielengte of enkel lengte. Ik heb gekozen voor het jurkje op knie lengte.

Het jurkje kan gemaakt worden van een niet-rekbare stof zoals katoen, double gauze of viscose. Ik koos voor een knalroze washed cotton. Deze stof oogt wat grover dan een gewone katoen, en mag wat gekreukt ogen. De structuur van de stof in combinatie met de kleur maken het voor mij een perfect stofje voor een echt zomerjurkje. Daarnaast is katoen heerlijk om te dragen in de zomer omdat het koel blijft en niet plakt.

Zo maak je de Charlie zomerjurk

Tip 1: Het rimpelen van de stof

Het patroon is echt gemaakt voor beginnende naaisters en de stappen zijn heel duidelijk uitgelegd.

Ik heb wel een aantal tips die ik graag met je deel. Te beginnen met het rimpelen van de ruffle  die onderaan de jurk komt.

  1. Gebruik rimpeldraden in een andere kleur dan je stofkleur. Hierdoor zie je ze beter en kun je ze achteraf makkelijker verwijderen. Want niets is vervelender dan wanneer je bij het verwijderen van je rimpeldraad per ongeluk je echte draad verwijderd, en je weer helemaal opnieuw kunt beginnen.
  2. Stik met een grote steeklengte. Steeklengte 4 of 5 is een goed lengte om te rimpelen.
  3. Verlaag je draadspanning. Hierdoor kun je achteraf de draden makkelijker uit de stof halen, want ze zijn losser genaaid.
  4. Hecht je rimpeldraad niet af maar laat een stukje draad over, zoals je op de afbeelding kunt zien. Hierdoor kun je de draad makkelijker aantrekken om de stof te rimpelen.

Tip 2: Het vastnaaien van de rimpelstrook

Zodra je de rimpelstrook netjes hebt aangetrokken en hij in lengte gelijk is aan het voor- of achterpand, is het tijd om deze vast te naaien.

Vergeet niet om het juiste garen weer op je machine te zetten en je steeklengte en draadspanning weer aan te passen.

  1. Markeer het midden van je patroondeel wat je rimpelt en het patroondeel waar de rimpel aan vast komt. Zo kun je de rimpels gelijker over de patroondelen verdelen.
  2. Zorg dat je voldoende speldjes gebruikt om de rimpelstrook netjes gelijk en recht vast te spelden.
  3. Naai in het midden van je rimpel, dus tussen de twee rimpeldraden in. Zo krijg je de mooiste rimpels.

Tip 3: Het omzomen van de rimpelstrook

Je kunt de ruffle gewoon omzomen en vaststikken, zoals uitgelegd in het patroon. Maar als je liever een smaller zoompje wil, kun je ervoor kiezen om een rolzoom te maken. Dit kan met de hand, door je zoom eerst een heel klein stukje om te vouwen, te strijken en daarna nog een keertje om te vouwen, te strijken en te stikken. Maar nog handiger is om een rolzoomvoetje te gebruiken op je naaimachine.  Je voert het stof dan gelijkmatig in en het voetje ‘rolt’ de stof als het ware om en stikt deze meteen vast.

Een keurig zoompje gegarandeerd!

Tip 4: Het omkeren van de striklinten

Er zijn twee manieren om de twee striklint te maken. Je kunt de stof dubbelvouwen en aan de buitenkant strikken. Dit wordt bij het patroon uitgelegd.

Je kunt ook de striklinten aan de binnenkant stikken en daarna draaien. Hierdoor zie je geen stiksel aan de buitenkant van je linten, wat ik iet netter vind.

Hoe doe je dit?

  1. Vouw de linten met de goede kanten op elkaar, stik een korte zijde en de gehele lange open zijde.
  2. Keer het lint om. Een omkeerset is hierbij heel handig.
    • Je stopt het holle buisje in het lint.
    • Met het stokje duw je voorzichtig het lint in het buisje, totdat dit er aan de andere kant van de buis uitkomt.
    • Dan trek je voorzichtig het lint door het buisje totdat het volledig is omgekeerd.

Conclusie

Do's en dont's

Als je dit patroon maakt ik een washed cotton dan kan het eigenlijk niet mislukken! Washed cotton is een hele fijne stof om mee te werken; niet glad of delicaat. Deze stof kan tegen een stootje en als je ergens verkeerd hebt gestikt en je haalt het stikstel voorzichtig los, dan laat dit geen gaatjes achter in de stof.

Daarnaast spreekt het patroon voor zich, is de pasvorm goed en kan je dochter het misschien wel 2 zomers dragen, eerst als jurk en daarna als top! Om het jurkje nog wat extra’s mee te geven heb ik een label in de zij naad genaaid. Wil jij dit ook denk er dan aan dat je het labeltje tussen de naad van het voor- en achterpand doet voordat je deze op elkaar naait.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat ik je nog wat tips heb kunnen geven en je jouw eigen versie van de Charlie jurk of top kunt gaan maken!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties