Blogger Nicole Newborn & Kids lycra Lingerie | Beach

De Swing bikini van Lowland Kids

31 maart 2022
Lowlands kids bikini Nicole

Vind je het leuk om je dochter deze zomer te zien stralen in een zelfgemaakte bikini?  In deze blog geef ik je een aantal tips om zelf een bikini (topje en broekje) te maken.

Benodigdheden

Om de bikinitop en het broekje te maken heb je het volgende nodig:

Patronen:

Materialen:

Daarnaast heb je uiteraard een naaimachine nodig. Een lockmachine is niet noodzakelijk aangezien de stof niet rafelt. Ik heb hem wel gebruikt omdat je met name de naden van het topje netter kunt afwerken.

De voorbereidingen

Om te beginnen knip je alle patroondelen uit de stof. Omdat zwemlycra aan alle kanten goed stretcht, heb ik er voor gekozen om een patroondeel van het broekje dwars uit de stof te knippen. Mijn stof heeft dunne lijntje en dat geeft een leuk effect in het broekje.

Zo maak je de Swim Swing top

Tip 1: Welke steek gebruik je?

De top bestaat eigenlijk uit een onder-topje met een sierlijke volant er over heen. Die valt volledig over het onderste topje heen en daardoor krijg je een mooi, zwierig bovenstuk. Voor het maken van de top heb ik de stappen in het patroon gevolgd. Deze staan heel duidelijk uitgelegd in het patroon en ik heb alles precies gedaan zoals uitgelegd. Graag geef ik je nog wat tips bij het samenstellen van je top.

Doordat je rekbaar garen gebruikt kun je  de top gewoon met een rechte steek naaien. Zorg ervoor dat je op je spoeltje ook rekbaar garen gebruikt. En let er vervolgens op dat je de draadspanning fors verlaagd, aangezien het garen rekbaar is en je machine anders met teveel spanning gaat naaien en je verkeerde steken krijgt. De zijkanten van het volant deel van de de top  heb ik nadat ik ze met een rechte steek aan elkaar heb gestikt, met de lockmachine afgewerkt.

Tip 2: Hoe bevestig je de bandjes van de top?

Het bevestigen van de bandjes doe je op de ‘biais’ manier. Dus eigenlijk net zoals je een biaisbandje aanzet, alleen heb je in je zelf geknipte bandjes natuurlijk geen voorgevouwen lijnen lopen die je kunt volgen. Daarom is het belangrijk om de bandjes eerst aan de binnenkant van de top te bevestigen, ongeveer op persvoetbreedte van de rand.

Daarna vouw je de stof dubbel en naar de buitenkant. Zet het heel goed vast met klemmetjes. Je gebruikt klemmetjes in plaats van spelden, omdat je geen onnodige gaatjes in je stof wilt. Naai eerst het korte stukje aan de voorkant van je top en daarna de zijkanten helemaal rond totdat je aan het einde van je bandje komt.

Naai langzaam en zover mogelijk aan de zijkant van je bandjes. Het werkt het makkelijkst als je het voetje van de naaimachine in het midden laat staan en je naald naar de zijkant verplaatst. Hierdoor blijft de druk op je bandje in het midden en heb je de minste kans dat de stof onder je voetje uit glibbert.

Volg hierna de vervolgstappen zoals aangegeven op het patroon. Ik kan me voorstellen dat je nog wat tips wilt voor het bevestigen van het elastiek in de onderkant van de onderste top. In het volgende deel van deze blog geef ik hier extra uitleg over.

Tip 3: Hoe verwerkt Framilion?

Voor de beenopening en de bovenkant van het broekje gebruik je speciale elastiek; Framilon of  badpakelastiek. Ik koos voor Framilon omdat die net wat smaller is dan het badpakelastiek en daardoor mooier past bij kleine kledingstukken zoals een bikini broekje. Framilon is een soort plastic elastiek, voelt wat stug, is doorzichtig en behoudt de rekbaarheid. Het lubbert dus niet uit in het water, het wordt niet zwaarder doordat het geen water opneemt en het irriteert niet op de huid.

Het beste zet je het elastiek vast met een rekbare steek, bijvoorbeeld een zigzag of onderbroken zigzagsteek. Om te bepalen hoe breed je steek moet zijn en of je draadspanning goed is ingesteld, maak je het beste eerst een proeflapje.

Tip 4: Het Framilon vastnaaien

Oefening baart kunst is toch wel het motto bij het vastnaaien van het elastiek. Tenminste, dat is mijn ervaring. Vandaar dat ik echt aanraad om eerst een proeflapje te maken.

Je weet dan ook hoe veel je aan de framilon moet trekken om het beste resultaat te krijgen. Niet te veel zodat je broekje helemaal samentrekt, maar ook niet te weinig want je wilt wel een broekje wat niet afzakt en beenopeningen die niet lubberen.

Wanneer je de juiste instellingen gevonden hebt, begin je met het bevestigen van de framilon aan de binnenzijde van het broekje. Ik heb het elastiek niet afgeknipt maar ben de been opening rond gegaan en wanneer ik weer bij het beginpunt uitkwam, heb ik het elastiek afgeknipt en goed afgehecht. Probeer zo netjes mogelijk op het elastiek te naaien en steeds met gelijke afstand van de rand van je broekje.

Tip 5: Het Framilion omzomen

Zodra je elastiek netjes aan de binnenzijde van je broekje zit, vouw je de stof met het elastiek erop naar binnen en naai je deze zoom vast. Doordat je met rekbaar garen werkt, kun je hiervoor een rechte steek gebruiken. Naai ook hier weer netjes en volg de rondingen van het patroon.

Hetzelfde doe je voor de bovenzijde van het broekje en ook voor de onderkant van de onder-top.

Conclusie

Do's en don'ts

Het naaien van deze bikini was voor mij de eerste keer.

Ik vond het best wel even zoeken tot ik de juiste spanning had om het framilon mee vast te naaien. Gelukkig heb je voor een bikini maar weinig stof nodig en is er dus altijd voldoende stof over om mee te oefenen. Dat is dan ook meteen mijn eerste en belangrijkste tip:

  1.  Maak een proeflapje, of twee, of drie 😉 Net zolang tot je tevreden bent over de steek en de spanning van het framilon.
  2. Daarnaast natuurlijk het gebruik van rekbaar garen in combinatie met een super stretch naald. Dit zorgt ervoor dat de stretch van de stof optimaal behouden blijft.
  3. Als derde belangrijke tip: kies de juiste maat van het patroon. Twijfel je, ga dan voor de kleinere maat i.p.v. de grotere maat, want je wilt voorkomen dat dochter na een plons in het zwembad haar bikinibroekje kwijt is!
  4. Naai langzaam en nauwkeurig

Tot slot nog een tip m.b.t. de hoogte van het broekje. Het patroon voorziet in een bloomer model dat tot de navel komt. Wil je een lager broekje, knip de patroondelen dan iets minder hoog. Hierdoor wordt het meer een bikinibroekje dan een bloomer. Ik heb dit in mijn voorbeeld ook gedaan, aangezien mijn dochter dat mooier vond.

Hopelijk hebben deze tips je op weg geholpen bij het maken van een bikini voor jouw dochter. Heel veel plezier en succes!

Wil je liever aan de slag met een broekje voor je zoon, lees dan mijn vorige blog over het maken van een zwemshort voor jongens.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties