Blogger Stephanie Damesmode Scuba stof

Een tussenjas van Scuba/neopreen

22 november 2022

Toen ik langs ging bij Budgetstoffen werd mij gevraagd of ik wat wilde maken van scuba stof. Ik had nog geen idee wat ik wilde maken, maar ik ga graag een uitdaging aan!!!

Benodigdheden

jas 1101 it's a fits in scuba/neorpeen

Zoals ik al eerder vertelde was de stof niet mijn keuze, maar ik hou er wel van als mensen eens een keuze  maken voor mij. Hier komen namelijk wel eens verrassende dingen uit!

Ik heb deze jas al eerder gemaakt voor mijzelf, alleen dan in een softshell. Dit was een heel geslaagd model, daarom ging ik nu aan de slag met een neopreen.

Ik had nog nooit met deze stof gewerkt, dus was dit ook nieuw voor mij.

Zo ga je aan de slag met de jas

Stap 1: naaien van de jas met paspel

Het patroon heeft meerdere jas opties. Ik wilde de jas maken die ik al eerder had gemaakt. Het patroon daarvan had ik nog liggen, wel zo makkelijk.

Ik heb alle patronen uitgeknipt. De mouwen, zakdelen en het binnendeel van de kraag heb ik in het poeder roze geknipt. Hiervoor had ik precies genoeg stof!

Het paspelband heb ik met de ritsvoet op de stof gestikt. Dan kun je dicht tegen het paspelband aan stikken.

Doordat de stof zo dik is heb ik eerst op 1 deel het paspelband vast gestikt, daarna heb ik het pand dat eraan bevestigd moet worden erop gelegd en precies op de lijn van het eerste stiksel gestikt. Hierdoor kun je het paspelband makkelijk verwerken.

Het paspelband kun je daarna doorstikken. Dit heb ik gedaan met gemêleerd garen.

Op een of andere manier kon ik niet de goede kleur garen vinden die bij het gemêleerde  paspelband paste. Ik kwam ergens 2 klosjes verloopgaren tegen en dit leek mij wel leuk om te verwerken.

Ik heb eerst wat proefstukjes genaaid.

Het leukste leek mij wel een dik stiksel: dit kun je maken door je stretchsteek te gebruiken. Deze steek gaat namelijk een paar keer heen en weer, dit geeft stretch aan de steek, maar kun je ook mooi gebruiken voor doorstikken zonder doorstikgaren.

Hiervoor heb ik mijn steeklengte op maximaal gezet.

Goed om te weten: als je hiervoor je blinde zoomvoet gebruikt bij het doorstikken dan kun je netjes tegen de rand aan stikken.

De zakken worden op dezelfde manier gedaan als de blog die ik eerder schreef. Nieuwsgierig?  Neem dan vooral even een kijkje!

Stap 2: Kraag

Ik heb bij deze jas gekozen voor een hoge kraag.

Deze bevalt mij super goed!!! Hij is lekker hoog en aangezien ik bij het strand werk, ook heerlijk tegen de wind.

Hier kun je alle delen aan elkaar stikken. Ook deze kun je weer doorstikken met de blinde zoomvoet.

Wil je het koord door de kraag heen doen, dan is dat heel makkelijk met een grote veiligheidsspeld.

Stap 3: Rits inzetten

Voor het inzetten van de rits gebruik je de ritsvoet.

Tip: Je zou hier even je steeklengte wat langer kunnen zetten. Hierdoor gaat je stiksel niet hobbelen.

Ik heb eerst de rits in de jas gezet. Daarover heb ik nog een keer genaaid om mijn biaisband vast te naaien. Ik heb hiervoor biaisband gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook keperband gebruiken.

Deze heb ik daarna dubbel gevouwen en doorgestikt.  Dit heb ik ook weer gedaan met het gemêleerde garen.

Dit is namelijk een steek die je gaat zien aan de buitenkant. Het biaisband werkt de rits netjes af en dit voorkomt ook het draaien van de rits.

Ik wilde er nog een extra flap met drukkers op zetten, zodat ik de jas langer kon houden. Helaas had ik niet genoeg stof meer, daarom heb ik de jas korter gemaakt.

Dit is wel zo makkelijk met fietsen.

Conclusie

Do's

  • Het is een heerlijke jas om te maken.
  • De neopreen geeft toch een andere look dan een softshell. Het is op zich niet een hele lastige stof om te naaien, maar het is wel wat dikker.
  • De stof is eventueel te strijken, mochten er eventueel wat plooien in komen strijk je deze zo eruit. Ook de naden plat persen is daarom mogelijk.
  • Zorg er ook voor, dat als je de rits inzet, hij bij de kraag mooi aansluit: zo loopt de kraag mooi gelijk door

Don'ts

Ik had net even wat meer stof moeten hebben, zodat ik er nog een flap aan kon maken met drukkers. Dit leek mij een heel leuk idee, maar de korte variant is ook zeker geslaagd!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties