Newborn & Kids katoen

Indy Shacket van Bel’Etoile

28 april 2022

Ze zijn hipper dan hip op dit moment; shackets! Eén van de bekendste patronen voor het maken van een shacket is de Indy van Bel’Etoile. In deze blog geef ik je alle tips die ik heb voor het maken van jouw eigen Indy shacket!

Benodigdheden

Indy Shacket in Flanel

Voor het echte ‘shacket’ gevoel kozen we flanel voor deze creatie. De stof flanel is een katoenen stof, maar het voelt dikker aan dan de normale katoen. Door dit dikkere gevoel is voor het maken van een shacket perfect! Kenmerkend aan flanel is dat het een opgeruwde kant heeft, dit is de buitenkant. Let daar goed op als je de stof uitknipt. Je ziet namelijk het verschil. 

Zo maak je de Indy Shacket van Bel'Etoile

De uitleg bij het patroon van de Indy Shacket is al zo duidelijk, dat ik je dat niet nog een keertje ga vertellen. In deze blog geef ik je bij iedere stap mijn tips over waar ik tegenaan liep bij het maken van deze shacket. 

Stap 1: Knip de patroondelen uit.

Voor deze shacket koos ik voor een ruiten stof. En zoals het hoort met ruitjes, wil je die natuurlijk netjes door laten lopen. Voor het uitknippen van de panddelen gebruikte ik de okselnaad als merkpunt. Door de oksel bij zowel het voor- als het achterpand op dezelfde lijn te laten beginnen kom je helemaal netjes uit. 

Het lastige onderdeel van deze shacket is de opgestikte zak. Uiteraard hebben we daar een paar tips voor. Houd de markering van de zakplaatsing als richting voor hoe de ruiten moeten doorlopen. Je kijkt naar hoe de ruiten gaan in die hoek en zoekt op de stof een stukje waar de ruiten hetzelfde lopen. Let er hierbij op dat je straks de zak nog een 1cm aan beide zijdes naar binnen vouwt en bovenaan 2,5 cm om. Ik heb dus naast mijn zak markering die 1 cm en 2,5 cm even toegevoegd en heb die lijnen op de ruiten stof gebruikt als richtlijn. Nu leg je het patroon van de zak op dezelfde manier op dat stukje stof als hoe de hoek van de zak markering eruit ziet. Knip hem uit en je hebt straks een perfect doorlopende geruite zak. 

Stap 2: Aangeknipt beleg en de schoudernaden

Deze stap wijst voor zich. In deze stap heb ik wel een tip voor je die eigenlijk gedurende het hele naaiproces geldt: Gebruik je volle 1 cm naadwaarde. De shacket van Bel’Etoile heeft al inbegrepen naadwaarde van 1 cm. Waar je zelf misschien normaal gesproken met iets minder naadwaarde stikt en deze dus ook minder aanknipt, gaat die vlieger in dit geval dus niet op. Zorg ervoor dat je echt netjes je volle 1 cm gebruikt, anders kom je niet lekker uit. 

Stap 3: Kraag met staander

Na al die jaren naaien heb ik met dit patroon ook weer iets nieuws geleerd; de afwerking van de kraag. Deze wordt namelijk afgewerkt met een biaisband. Om dat soepel te laten verlopen heb ik een paar tips voor je. 

Zorg ervoor dat je de naad waarmee de staander met kraag aan de halslijn vast zet, overal even dik is. Dit maakt het evenredig vastmaken het biaisband een stuk makkelijker 😉  Bij het vast stikken van het biaisband maak je een bocht. Om ervoor te zorgen dat je in die bocht niet per ongeluk allemaal plooien stikt op je onderstof, raad ik je aan om tijdens het stikken je ene hand op het halsdeel te leggen en je andere hand op de kraag. Terwijl je stikt duw je met je handen de yoke en de kraag van elkaar weg (je handen bewegen dus van elkaar af). Hierdoor trek je de naad glad en stik je netjes de bocht door. Om dit trucje toe te kunnen passen is het wel belangrijk dat je goed en netjes het biaisband hebt gespeld… je stikt telkens naar een speld toe. 

Als laatste heb ik er zelf voor gekozen om de staanders en kragen nog even op elkaar te stikken. Zo blijft valt de kraag naar mijn mening net wat mooier. Dit doe ik door te stikken in de naad waar ik de kraag en staander aan elkaar heb gezet. 

Stap 4: stik de mouwen en zijnaden

Misschien herken je het wel, maar ik speld lang niet meer alle zijnaden die ik aan elkaar stik. Ben jij nu ook zo, gooi je luiheid dan voor dit project even over de schutting. Met ruitjes moet je echt spelden. Al is het maar op een paar punten. Als je ruitjes niet netjes vastspeldt, dan is de kans gigantisch groot dat ze niet netjes doorlopen. Dus; geduld is een schone zaak! 

Let op: Voordat je de zijnaden stikt, moet je natuurlijk wel eerst de zakken bevestigen.

Hierna bevestig je de manchetten, maak je een koordje om de zak op zijn plek te houden, maak je de zoom en bevestig je de knopen. Al deze stappen spreken voor zich en hier heb ik verder geen tips meer voor .

Conclusie

Do's

Wat een tof patroon is dit! Perfect voor dit seizoen èn super goed uitgelegd. Zeker een must make dus! Er is ook een volwassen variant, dus ideaal als je wilt gaan voor een ‘twinning is winning’ variant 😉 .

Don'ts

Het patroon valt echt wel groot. Sam is 11 jaar en draagt vaak een 158/164. We maakten de 164, maar die is wel flink op de groei uitgevallen. Heb jij een lang en smal kind? Kies dan voor een maatje kleiner en verleng de shacket desnoods met een paar centimeter. 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties