Damesmode Dames Plussize Mode katoen Lingerie | Beach Blogger Steffie

Klaar voor de zomer met de Charlie Caftan

5 mei 2021

Het voorjaar is er, en de zomer komt eraan. Een lange jurk past goed bij mooie lente dagen, en met deze charlie caftan ben er je er zo klaar voor!

De Charlie Caftan van Closet Core Patterns

De kaftan is honderden jaren oud gewaad, wat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten kwam. Deze “kaftan” heeft daar weinig meer mee te maken. In de westerse wereld word Kaftan gebruikt als verzamelnaam voor lange jurken die vaak gezien worden als strandkleding, of resort-kleding.

De charlie caftan van Closet Core Patterns is een los vallende zomerjurk, met verschillende opties. Je kan variëren in de lengte, de wijde van de mouwen, en kiezen tussen de niet getailleerde versie zonder al te veel poespas, of de versie met een gerimpelde rok deel, en strikbanden in de taille.

Ik heb gekozen voor versie C, met de meeste “flair”. Lang, getailleerd, en de wijde mouwen. Sandaaltjes eronder, zonnebril op en klaar voor de zomer (en zonnebrand factor 50, een parasol, een grote zonnehoed en ijswater)

Zo maak je de Charlie Caftan

De lente is er en zomer komt eraan. Daar worden de meeste mensen toch blij van. En ook al vind ik het stiekem wel een beetje jammer om alle lekkere warme winterkleding op te bergen, alle bomen weer groen en bloementjes in bloei daar smelt ook mijn ijskoude hart door. En waar ik nog meer blij van word zijn citroenprintjes! (ik heb niet voor niks een citroen tattoo op mijn been) Een bloemetjesprint? Leuk maar dat hebben we ondertussen wel gezien. Citroenen hebben voor mij gewoon een bepaalde aantrekkingskracht en deze katoenen stof kon ik niet laten liggen. Kleurrijk, en helemaal leuk voor de lente en zomer. Het is een 100% katoen, wat een hele fijne stof is voor beginners en erg lekker draagt.

De charlie caftan is geen ingewikkeld patroon. Het zijn grote panden die je moet knippen, dus je hebt wat ruimte nodig op je tafel. De losse pasvorm is vergevingsgezind, het hoeft niet perfect te zitten. Grote zakken zijn inbegrepen in het patroon, altijd fijn!

De instructies zijn in het engels, maar duidelijk geschreven en met plaatjes. Ook zijn op de blog van Closet Core Patterns verschillende berichten te lezen, zoals stofkeuzes, de V hals naaien en het lastigste deel van deze jurk: het voorpaneel.

Het voorpaneel valt een beetje weg door de drukke print en dat is eigenlijk wel zonde. Het is een apart detail, wat net dat beetje extra aan een patroon geeft. Maak je deze jurk in een effen stof, dan vallen de lijnen nog meer op.

Een beetje handwerk en nauwkeurigheid is verreist, maar als je de tijd ervoor neemt en rustig werkt is dit zeker niet onmogelijk. Lees goed deze blog van Closet Core Pattern door voordat je eraan begint!

De versie die ik heb gemaakt heeft strikbanden vanaf het voorpaneel, om de taille wat in te kunnen snoeren. Daar word ik altijd blij van, omdat je dan nooit vast zit aan een bepaalde maat. Sommige dagen wil je dat je kleding wat losser zit, en andere momenten mag het wat strakker zitten. Natuurlijk kan het ook zonder de strikbanden.

Je hebt geen rits, of andere soort sluitingen nodig. Dat maakt dit patroon ook beginnersvriendelijker.

Het patroon is geschikt voor verschillende soorten stoffen, licht tot medium. In mijn citroenen printje katoen voelt de rok wat stijver, maar ik vind het zelf niet storend. De linnen viscose mix is ook een goede optie voor een effen versie. Viscose is verkrijgbaar in veel kleuren en printjes, en zal zeker heerlijk dragen, maar ik denk dat het wat lastiger maakt om het voorpaneel netjes en recht te krijgen.

Afhankelijk van je stof en printje kan je alle kanten op met deze jurk! Minimalistisch, kleurrijk of elegant. Wat denk je van een satijnen versie als elegante avondjurk? Met broderie of kant als een heerlijke strandjurk, Makkelijk aan te trekken, geen gedoe met ritsen of knoopjes. En zo in je tas gepropt!

Conclusie

Patroon: Charlie Caftan van Closet Core Patterns

Maat: 18

Stof:  Katoen citrus dark blue

Tijd: 2 dagen

Aanpassingen: geen

Fijn: Makkelijk aan te trekken, leuke details

Minder fijn: Voorpand vereist wat geduld, handwerk en tijd

Vaker maken? Ja!

Eindoordeel: Heerlijke jurk!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties