Blogger Laura tricot / jersey Handige Tips Naaitechnieken

Naaien met stretch stoffen

16 september 2019

Hoe naai ik stretch stoffen?

Van de mensen die bij mij op les komen krijg ik vaak vragen over het naaien met stretch stoffen. Of het moeilijk of makkelijker is dan andere stoffen (soms wel, soms niet), of je er een speciale naaimachine voor nodig hebt (nee) en of ik nog tips heb (uiteraard!).

Om deze vragen te beantwoorden heb ik een blog geschreven over een aantal verschillende soorten stretchstoffen.

Wat zijn stretch stoffen precies?

Stretch stoffen is een label dat je aan veel stoffen kunt hangen. Rekt de stof uit? Dan is het een stretchende (letterlijk: rekkende) stof. Vaak gebruiken mensen deze term echter voor jersey of tricot stoffen, de stof waar veel t-shirts van gemaakt worden.

Tricot en jersey zijn eigenlijk twee namen voor hetzelfde: het zijn algemene namen voor stoffen die gebreid zijn. Doordat de stof gebreid is rekt de stof  makkelijk uit. Sommige stoffen rekken alleen in de lengte of de breedte, sommige stoffen rekken in beide richtingen. Jersey stoffen kunnen gemaakt worden van allerlei materialen. Zo heb je katoenen jersey, viscose jersey, bamboe jersey, enzovoorts. Vaak zit er ook een beetje elastaan of lycra in een jersey stof zodat de stof weer mooi in vorm komt nadat je hem uitrekt.

Welke naald gebruik je voor het naaien van stretch stoffen?

Voor het naaien van stretchstoffen kan je gebruik maken van speciale naalden. Ik gebruik vaak Stretch naalden van Schmetz. Daarnaast heb je ook Jersey/ballpoint naalden van Schmetz. Over het algemeen gebruik ik stretch naalden voor alle jersey’s die ik hieronder beschrijf. Ik gebruik de jersey naalden enkel bij het naaien van bv badpak stof.

Katoenen jersey naaien

Stof: donkergroene katoenen jersey.

Hoe dik is de stof: medium dik, perfect voor een t-shirt dat geen soepele stof nodig heeft.

Naald advies: Stretch naald

Het naaien van deze katoenen jersey ging erg makkelijk! De stof blijft goed liggen onder je naaimachine en hij laat zich goed afwerken. Ik heb de meeste naden gewoon met een rechte steek gestikt en vervolgens met een lockmachine afgewerkt. De stof rekt niet heel erg, maar voldoende voor een t-shirt voor mijn vriend! Ik kan me ook voorstellen dat dit heel fijn is voor kinderkleding.

Als je wilt beginnen met het naaien van stretchstof is dit een fijne stof om mee te starten!

Viscose jersey naaien

Stof: olijfgroene viscose jersey.

Hoe dik is de stof: redelijk dun en erg soepel vallend.

Naald advies: Stretch naald

Viscose Jersey is een rekbare stof, gemaakt van viscose. Viscose is een stof gemaakt van de vezels van bomen, die worden verwerkt tot synthetische vezels. Omdat de stof gemaakt is van een natuurlijk materiaal is stof van viscose erg ademend en vocht opnemend. De vezels zijn iets soepeler in vergelijking met katoen, waardoor deze viscose jersey stof heerlijk soepel valt. Het is mijn favoriete stof voor een wijdvallend t-shirt voor mijzelf.

Het naaien van een viscose jersey kan soms wat lastig zijn omdat de stof zo soepel en dun is. Wat dan kan helpen is om een stukje patroon papier onder je stof te leggen en dit mee te naaien. Op deze manier voorkom je dat je stof in je naaimachine wordt getrokken. Omdat het papier zo dun is kan je het na het naaien voorzichtig los scheuren. Eventuele losse stukjes gaan er in de was zo weer uit.

Ondanks dat het mijn favoriete stof is voor t-shirts vond ik deze stof het lastigste om te naaien. De stof schuift snel van elkaar af dus je moet veel afspelden. Naaien met een stretch-naald gaat wel, maar omdat de stof zo dun is rekt hij snel uit waardoor het lastig is om mooie zomen te krijgen. Wil je met een jersey gaan naaien, dan zou ik beginnen met een katoenen jersey.

Punta di Roma naaien

Stof: Lilac Punta di Roma jersey.

Hoe dik is de stof: redelijk dik, fijn voor een trui, jurk of zelfs broek

Naald advies: Stretch naalden

Deze Punta di Roma stof was erg fijn om te naaien. Hij lijkt tijdens het naaien eigenlijk op een geweven stof, zo stabiel is de stof om te naaien. De stof rekt dan ook niet heel erg, dus dat is wel iets om rekening mee te houden in de keuze voor je kledingstuk.

You Might Also Like

3.8 4 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stoffenshop
4 jaren geleden

Hoi Laura, bedankt voor het delen over verschillende stretchstoffen!

Brigitte
Brigitte
3 jaren geleden

Ik wil graag een legging maken voor mijn pas geboren kleindochter. Met welke stof en welke naald kan ik dit het beste doen?

Astrid
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brigitte

excuses voor de late reactie, hiervoor kan je heel goed katoenen tricot of jogging stoffen gebruiken

Marian
Marian
1 jaar geleden

Hoi Laura wat leuk die tips

Floor
Floor
10 maanden geleden

Welke naald
Dheb je nodig voor “trafelstof”?

Astrid
Beheerder
10 maanden geleden
Antwoord aan  Floor

Voor deze stof kan je het beste stretchnaalden gebruiken, of hele dunne jerseynaalden.