Blogger Marga Damesmode suedine

Een classy Vogue bikerjack van suèdine!

20 juni 2021

Een lang gekoesterde wens; een classy bikerjack van suedine!

Stoer en vrouwelijk tegelijk, dat is wat je met de juiste materiaalkeuze kunt realiseren.

Op de website van Budgetstoffen kwam ik een petrol-kleurige suèdine stof tegen en ik was op slag verliefd. Deze stof bleek bovendien een mooie stofkeuze voor het stoere Vogue V1714 jasje!

Vogue V1714

Vogue 1714 is een naaipatroon voor een nauwsluitend, gevoerd jasje met een diagonale sluiting (rits), wijde schouders met schouderspads en  in twee lengte variaties. Het jasje is kort en de taille is vrij hoog.  De peplums maken het jasje vrolijk en vrouwelijk.

Naai-niveau

Het aangegeven naai-niveau is ‘Average’; dat wil zeggen dat een naaister met redelijk veel naaiervaring dit jasje gemakkelijk kan maken.  Voor een beginner is het te moeilijk en voor een gevorderde naaister is het geen enkel probleem.

Er zitten geen valkuilen in dit naaipatroon en ik vond het eigenlijk makkelijker te maken dan het is eerste instantie lijkt.

Let op: de rits aanpassen als je niet exact de juiste lengte kan vinden (61 cm en deelbaar!) is een lastig klusje.  Het mooiste is een rits die zowel van boven als onderen open kan.

Geadviseerde stof

Vogue adviseert de volgende stofsoorten voor dit naaipatroon: gabardine, lederlook, denim.

Naar mijn mening kan je bovendien dit jasje ook maken van jacquard stof, brokaat, suèdine en keper stof. Kies voor een stevige stof want met een soepelvallende stof zullen de peplums niet tot hun recht komen en de vorm van het jasje zal niet mooi worden.

Ik heb dus voor de petrol-kleurige Suèdine van Budgetstoffen.

De kleur is op de foto’s een beetje vervormd en lijkt lichtblauw, maar in werkelijkheid is het echt de mooie petrol-achtige kleur die tussen groen en lichtblauw ligt. De stof bleek een erg goede keuze voor dit naaipatroon.

de patroononderdelen overnemen op de stof

achterpanden aan elkaar naaien

de achterpanden

een topstitch maken op de naden

de topstitch op de naden

de peplums aan het achterpand en voorpand vastnaaien

het jasje zonder voering

de voering in het jasje leggen

de kraag naaien

voering en jasje

de mouwen

de kragen bijknippen

ook de mouwen zoveel mogelijk hoekjes uitknippen

voorzichtig het jasje via een mouw binnenste-buiten keren

het jasje bijna klaar…

Opmerkingen:

De rits is niet moeilijk om in te zetten maar als je de rits moet aanpassen in de lengte, bekijk dan even een You-tube filmpje hoe je dit het beste kan doen.

De taille zit erg hoog. Indien je dit niet prettig vindt, probeer dan het naaipatroon aan te passen.

De mouwen-uiteinden zijn een beetje ‘onaf’. Indien je het kan: zet hier ook ritsen in of werk ze af met een extra manchet.

Extra naaiptroon voor Vogue V1714:

Tot slot vond ik in een oude Burda uit 2016, nummer 5, nóg een ideaal naaipatroon voor de mooie suèdine stof. Dit jasje is iets eenvoudiger om te maken omdat de rits ontbreekt. Het heeft dezelfde uitstraling als het korte Vogue V1714 jasje maar is meer casual.  Het heeft bovendien niet de uitstraling van een biker-jasje.
De Burda is nog verkrijgbaar bij naaipatronen.nl.

Conclusie:

Het mooie Vogue naaipatroon V1714 lijkt erg moeilijk om te maken maar dat valt reuze mee. Het is namelijk een leuke, stevige, stoere jas maar kan met de juiste stofkeuze ook heel chique zijn. Zie foto’s boven: het jasje kan zowel casual als zakelijk/chique gedragen worden.

De pasvorm is fijn en je kan met dit jasje de hele dag rondlopen, net zoals met je geliefde leren biker-jasje.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ninke
Ninke
2 jaren geleden

Hi! Wat een fijne review/tutorial! De blog is al weer even geleden, maar wat vond je van de maatvoering? Obv de maattabel zou ik uitkomen op maat 42, maar ik ben in dubio of ik de kleinere of de grotere maatvoering ga aanschaffen.
Alvast bedankt!

marga
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ninke

Beste Ninke, dank voor het compliment. De maatvoering klopte bij mij precies. maar mocht je een grotere cupmaat hebben, dan kan je beter voor een grotere maat gaan. De jas sluit namelijk wel erg strak bij de boezem. Voordeel is wel weer dat de taille goed zit en je het jasje toch altijd een beetje open (aan de bovenkant) zult dragen. Ook een tip: maak het jasje eerst even heel grof (zonder mouwen) van een goedkope of restant stof zodat je vooral de (cup-)maat kan checken. Succes!

Ninke
Ninke
2 jaren geleden
Antwoord aan  marga

Dank voor je reactie en de tips, dat helpt! Ik ga inderdaad even een proefversie maken!
Hartelijke groet,
Ninke