Damesmode Dames Plussize Mode satijn Blogger Steffie

Satijnen Dezi rok van Seamwork

2 november 2021

Satijnen bias rok

Ik zie ze vaak op Instagram en Pinterest voorbijkomen. Satijnen bias rokken, ze zijn zo chic en veelzijdig. Ik heb een patroon gebruikt van Seamwork.

Wat is Seamwork

Seamwork is een soort abonnementen service voor patronen. Elke maand brengen zij 2 nieuwe pdf patronen uit, maar daarnaast hebben ze ook nog een maandelijks online magazine, een online forum, online classes en zelfs een podcast. Het is wel allemaal Engelstalig. Sommige patronen hebben ook nog “member’s only” uitbreidingen die je alleen krijgt als je Seamwork member bent. Bijvoorbeeld andere mouwen of een andere halslijn.

De patronen komen in PDF op A4 en A0 formaat. Zo kun je ze zelf thuis uitprinten of laten afdrukken.

Seamwork biedt verschillende abonnementsvormen. Eén patroon kost 1 credit, en afhankelijk van je abonnement krijg je 1, 2 of oneindige credits per maand. De credits bouw je op, dus je verliest geen credits als je ze een maandje niet gebruikt. Ik begon met de 2 credits per maand, maar rond november hadden ze een Black Friday sale waarbij je 50% korting kreeg op unlimited credit als je het jaarlijks betaalde. Ik betaalde eerst 9 dollar per maand voor 2 patronen en nu 90 dollar jaarlijks voor alle patronen in hun database (dat zijn er meer dan 200)! Dat scheelt dus enorm.

Ze hebben een ruime maatvoering voor de nieuwste patronen; misses and curvy. Misses is voor cup C en loopt van maat 00 t/m maat 16. De Curvy is voor cup DD en loopt van maat 12 t/m maat 26. De oudere patronen gaan van maat 00 tot maat 16 en zijn voor cup C.

Mocht je geen abonnement willen… de nieuwe patronen zijn eerst een maand exclusief voor de Seamwork leden en na die maand kun je ze ook los kopen.

Zover mijn verkooppraatje over Seamwork, helaas krijg ik geen commissie mocht je het ook nemen haha.

Over het Dezi patroon van Seamwork:

De Dezi rok is een midi rok, geknipt op de bias en met een elastieken taille. Bias komt van het franse woord Biais en betekent schuinte of geer. De patroondelen leg je dan ook schuin op de stof i.p.v. recht op de draad wat je bij de meeste patronen doet. Door de stof schuin te knippen, krijgt de stof rek. Ook als deze normaal gesproken geen rek heeft. Biaisband wordt ook gemaakt van stof wat schuin is geknipt en is daardoor erg fijn om te gebruiken bij ronde naden zoals halslijnen.

Een nadeel aan werken met de bias, is dat het patroon lastiger wordt om te verwerken. Net als bij tricot kan de stof uitrekken terwijl je het naait. Trek dan ook niet aan de stof tijdens het naaien en neem er de tijd voor. Ook kan je een kledingstuk het beste 24 uur laten hangen voordat je gaat omzomen, het heeft de neiging om nog uit te rekken.

 

Stofkeuze voor de Dezi rok:

Rokken als deze Dezi vallen soepel en vloeiend om je heen. Ik raad je dan ook aan om te kiezen een soepele stof als linnen of viscose. Zelf wilde ik graag iets opvallends en heb ik dus gekozen voor een satijn. Vermijd prints die je wilt matchen, zoals strepen of ruiten. Ben je in voor een uitdaging, dan kan het altijd, maar het levert je gegarandeerd hoofpijn op!

Deze satijn is soepel, maar heeft nog wel wat body. Het valt niet zo soepel als een viscose en is daarmee ook iets makkelijker te verwerken.Zo maak je de Dezi rok

Het maken van deze rok heb je zo gedaan. Het zijn 4 grote patroondelen die schuin op de stof moeten, dus zorg ervoor dat je ruim genoeg stof koopt. Alle patroondelen gaan enkel op de stof, dus let goed op dat je alle delen met de juiste kant naar boven legt.

Het lastige zit hem dus in het naaien van de stof. Ga rustig te werk en trek niet aan je stof. Een boventransport voetje kan hier bij helpen. Helaas vertoonde mijn lockmachine kuren met het aflocken van de naden en is de stof helaas toch uitgerekt. Dat zie je terug aan de bobbelige naden. Hopelijk trekt dat nog bij met een goede was en strijkbeurt. De lockmachine is ondertussen trouwens vervangen voor een nieuwe lockmachine die als een zonnetje werkt.

Aan de elastieken taille moet ik wel even wennen. Dat is een persoonlijk dingetje, ik vind elastieken taillebanden altijd een beetje rommelig aan de voorkant. Ik zou zelf eerder de rok rimpelen aan een rechte tailleband en enkel de achterkant voorzien van elastiek.

Doordat ik een grotere maat heb genomen voor mijn buik en heupen, heb ik ook veel stof wat gerimpeld moet worden in de taille. Ik denk daarom dat dit patroon helaas toch niet helemaal geschikt is voor mijn persoonlijke wensen. De Dezi rok is ontworpen om vrij strak te vallen rondom de buik en heupen, maar mijn voorkeur ligt toch bij lossere modellen.Mijn conclusie:

Het is een leuk patroon en een snel project. Biasrokken zijn altijd mooi en je kan er vele kanten mee op. Maak er eentje in linnen, en stijl hem af met een en sandaaltjes voor een strandlook. Of ga voor een zijde camisol top (zoals de Ogden Cami), gouden sierraden, een hakje en je hebt een sjieke bruiloftsgast outfit. Een Dezi rok in zwart satijn is ook prachtig voor de komende feestdagen.

Soms is het leuk om dingen buiten je comfort zone te maken. Het kan je verrassen. Soms valt het tegen, maar dat is ook goed! Het hoeft natuurlijk niet altijd perfect te zijn. In theorie vind ik deze rok helemaal fantastisch, maar ik moet er een beetje aan wennen.

Mijn tips:

Patroon: 

Dezi skirt van Seamwork

Maat:

22

Stof:

Satijn lavendel

Tijd:  

3 uur + een dag laten uithangen voordat je gaat omzoomen

Aanpassingen:

geen

Fijn:   

een simpel en snel te maken patroon, wat een veelzijdig item word in je kledingkast.

Minder fijn: 

de gerimpelde tailleband is toch niet echt  mijn ding

Vaker maken?  

ja in een iets minder opvallende stof, en met aanpassingen aan de tailleband

Eindoordeel:

Even wennen! Leuke rok, maar of deze veel gedragen zal worden weet ik niet. Het is wel een echte eye catcher in deze stof

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties