Blogger Nienke Newborn & Kids katoen

Gestreept oversized shirt van een gratis patroon!

5 mei 2022

Shirts met strepen: ik hou er van! Zeker als je een beetje speelt met de richting.
Voor peuter Jur maakte ik dan ook een mooi shirt, waarbij ik het gratis Rowan tee-patroon van Misusu gebruikte.

Benodigdheden

Ik maakte een shirtje in maat 104 en gebruikte daarvoor:

0,8  m Soft Cotton Jersey Mouse Grey Striped Melange
Gütterman 38 lichtgrijs

Optioneel:
8 cm bijpassend lintje
Textiellijm

Rowan Tee in Soft Cotton met strepen

In mijn hoofd zat een wat oversized shirtje met strepen, waarbij de streepjes verschillende kanten op stonden. Speels én stoer.

Het Rowan Tee patroon van Misusu is hier perfect voor; het heeft een mooie oversized fit en een zakje. Je hebt hier een rekbare stof voor nodig en toen ik op zoek ging naar strepen in het assortiment van Budgetstoffen, kwam ik meteen deze soft cotton tegen.
De stof doet zijn naam eer aan: hij is héérlijk zacht, zowel de binnenkant als de buitenkant.

Zo maak je Rowan met speelse strepen

Stap 1: spelen met strepen

Het spelen met strepen begint al bij het knippen van het patroon: Bedenk van te voren hoe je de strepen wilt laten lopen op je shirt.

Ik koos er voor om het lijf en de mouwen horizontale strepen te geven en de zak en halsboord verticaal, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan diagonale strepen op het lijfje, horizontale strepen op de mouw en verticale strepen op de zak en halsboord. Voor onze baby Ole wil ik een bijpassend shirt met korte mouwen maken, waarbij ik gebruik ga maken van verticale strepen op het lijf en de halsboord en diagonale strepen op de zak.

Leg vervolgens de patroondelen in de juiste richting op de stof en knip het uit!

Stap 2: shirt naaien

Je begint met het naaien van het lijfje en de mouwen.

  1. Speld de schoudernaden met de goede kanten op elkaar, stik en werk af met overlock- of zigzagsteek. Stik eventueel door aan de goede kant.
  2. Markeer in de mouwkop het middelpunt met een speldje, leg dit gelijk met de schoudernaad van het shirt waarbij de goede kanten op elkaar liggen. Speld vervolgens de rest van de mouw vast, stik en werk af met overlock-of zigzagsteek. Stik ook hierbij eventueel door aan de goede kant.
  3. Speld de oksels netjes op elkaar, speld vervolgens de rest van de mouw en het lijfje vast. Stik en werk af met overlock- of zigzagsteek. Je kunt ook deze weer doorstikken, dit doe ik zelf echter niet.

Tip: om de strepen netjes door te laten lopen is het slim om veel spelden te gebruiken, zodat er zo min mogelijk verschoven wordt. Vind je dit nog lastig? Je kunt ook kleine druppeltjes textiellijm gebruiken om te voorkomen dat de stof schuift.

Stap 3: Halsboord en zomen

Je gaat nu het shirt afwerken met halsboord en zomen.

Boord:
4. Speld de korte kanten van de halsboord aan elkaar, stik en werk af met overlock- of zigzagsteek.  Geef een knipje in het midden van je naadwaarde, maar let op dat je niet door het stiksel heen knipt.
5. Vouw de boord doormidden, waarbij je het ene gedeelte van de naadwaarde naar rechts vouwt en het andere naar links. Hierdoor wordt het niet te dik.
6. Plaats een speldje op 1/4, 1/2 en 3/4 van de boord, doe dit ook met de halsopening op het shirt. Speld vervolgens de halsboord vast aan de goede kant van het shirt, waarbij de spelden van 1/4, 1/2 en 3/4 bij elkaar zitten. Speld daarna de rest van de boord, stik en werk af met overlock- of zigzagsteek. Stik weer door aan de goede kant van het shirt.

Zomen:
7. Werk de randen van de mouwen en de onderkant van het shirt af met een zigzagsteek of overlocker.
8. Vouw de randen 2 cm naar binnen, speld vast en stik door. Zelf doe ik dit op zo’n 3 à 4 mm nog een tweede keer, zodat er een dubbel stiksel ontstaat.

Stap 4: Zakje

Vaak worden zakjes al aan het begin van het project, net na het knippen, bevestigd aan het voorpand. Zelf doe ik dit niet, omdat ik het fijner vind om te bepalen waar het zakje precies moet komen als het hele shirt al in elkaar zit.

Zakje maken:

9. Vouw de bovenste 2 cm van het zakje om, speld met de verkeerde kanten op elkaar en stik dit vast op zo’n 1,5 cm van de bovenkant. Zelf stikte ik hem tweemaal door voor een mooi effect.
10. Vouw aan de andere 3 kanten 3 cm naar binnen, stik dit nog niet vast.
11. Optioneel: Leg het zakje op de gewenste plaats op het shirt, geef met spelden op het t-shirt aan waar je hem straks wilt hebben.  Doe op de hoeken een druppel textiellijm, zodat het zakje straks met het stikken minder snel verschuift.
12. Speld het zakje vast op de juiste plek en stik door.

Conclusie

Do's

Als je de print van je stof gedraaid wilt kunnen gebruiken, is het heel belangrijk om van te voren te checken of je stof bi-stretch heeft. Dat wil zeggen dat hij meerdere kanten op mee rekt.
In de winkel kun je dit natuurlijk voelen, maar als je het online koopt zul je dit in de specificaties op moeten zoeken. Staat het er niet bij? Vraag het dan even na bij de winkelier!

Don'ts

Aanpassing die ik volgende keer aan dit patroon doe, is de halsboord: ik vind hem wat smal.
Volgende keer maak ik de halsboord 2 cm breder, zodat er nèt een bredere boord uit steekt (hij wordt dan 1 cm breder in totaal).

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties