Blogger Nienke Quick en easy Newborn & Kids tricot / jersey Nieuws

Stoere Beach Romper van Lowlands Kids met Dino print!

28 juli 2022

Ben je dol op boxpakjes, maar is je kleine er eigenlijk al te groot voor?  Of hou je van stoere setjes uit één stof? Dit patroon is écht een aanrader!

Benodigdheden

Ik maakte een pakje in maat 80 en gebruikte daarvoor:

Let op: als je een grotere maat nodig hebt, check dan even of je aan deze afmetingen stof en elastiek nog voldoende hebt.

Beach Romper in tricot

Lowland Kids heeft altijd stoere patronen met een “oversized fit”, wat ook meteen lekker luchtig is in de zomer. Ook hebben de patronen vaak allerlei verschillende opties, dus leuk om mee te spelen!
De Beach Romper kun je in zowel rekbare als niet-rekbare stoffen maken, maar ik koos voor rekbaar omdat dat lekker praktisch is. En zeg nou zelf, zo’n dino print is toch super stoer als je net 1 bent geworden?!

De patronen van Lowland Kids zijn wel altijd in het Engels, dus als dat niet zo je ding is… Hieronder mijn Nederlandse versie!

Zo maak je een Beach Romper

Stap 1: Top maken

Knip de halsboord uit de boordstof, de rest van de patroondelen knip je uit je hoofdstof. Na het knippen ga je eerst de top maken, dat doe je alsvolgt:

  1. Leg het lijf met de goede kanten op elkaar. Speld en stik de schoudernaden, werk eventueel af met een zigzagsteek of locker.
  2. Neem de mouwdelen, leg de goede kanten op elkaar en zorg dat het midden van de schouderkop gelijk ligt met de schoudernaad op het lijfje.
  3. Verdeel de rest van de stof over het mouwsgat, speld vast en stik. Werk eventueel af met een zigzagsteek of locker. Doe dit voor beide mouwen.
  4. Vouw het lijfje met de goede kanten op elkaar, speld de mouwnaden bij de oksels netjes bij elkaar.
  5. Speld de rest van de zijkanten op elkaar, speld en stik vast. Werk eventueel af met een zigzagsteek of locker. Doe dit aan allebei de zijkanten.

De basis van je top is nu klaar, het afwerken van zomen en het aanzetten van de boord doe ik vaak pas aan het einde. Je zou dat eventueel nu al kunnen doen, gebruik dan de uitleg die ik in de laatste stap geef.

Stap 2: Broek maken

Na het maken van de top, ga je met de broek aan de slag.

  1. Pak de broekdelen en leg ze met de goede kanten op elkaar, waarbij de hoge kanten op elkaar liggen en de lage kanten op elkaar. Speld en stik beide zijden vast, werk eventueel af met een zigzagsteek of locker.
  2. Als je géén drukkers wilt, speld dan de onderkant van het broekje netjes op elkaar en stik vast.
  3. Wil je wel drukkers? Verstevig dan de 2 “snap plackets” en vouw de lange kanten naar elkaar toe, verkeerde kanten op elkaar. Geef op de “snap placket” aan de open kant het midden aan met een speldje
  4. Speld het zojuist aangegeven midden op de goede kant van het broekje, waarbij de speld gelijk valt met de naad in het midden van het broekje. Speld verder vast en stik, werk eventueel af met een zigzagsteek of locker. Herhaal voor zowel de voor- als de achterkant.

Het broekje zit nu in elkaar. Je kunt de zoom vast afwerken, maar ik vind het zelf fijner om dit op het einde te doen. Doe je het nu al, gebruik dan de uitleg in de laatste stap!

Stap 3: In elkaar zetten

Je hebt nu de top en het broekje gemaakt, welke je aan elkaar kunt gaan zetten.

  1. Neem het elastiek, naai deze dicht met zo’n 2 cm overlap.
  2. Geef op het elastiek 1/4, 1/2 en 3/4 aan, gerekend vanaf het midden van het elastiek. Doe dit ook voor het broekje en de top, gerekend vanaf de naad middenachter (broek) en de vouw middenachter (top, geef deze ook aan met een speld).
  3. Zorg dat het broekje met de goede kant naar buiten ligt. Speld het elastiek aan de binnenkant van het broekje vast, waarbij de speldjes matchen.
  4. Keer het shirt met de goede kant naar binnen, schuif deze over het broekje heen (vanaf de onderkant). Zorg dat de onderkant van het shirt gelijk ligt met de bovenkant van het broekje.
    Let op: de voorkant van het broekje moet natuurlijk aan dezelfde kant als de voorkant van de top.
  5. Plaats de speldjes weer netjes op elkaar, verdeel de rest van de stof gelijkwaardig en speld vast. Stik en werk eventueel af met een zigzagsteek of locker.
    Let op: het elastiek is smaller dan de stof, je zult dus aan het elastiek moeten trekken om dit gelijk te krijgen. Trek niet aan de stof, dan lubbert hij uit!

Je broek en top zitten nu aan elkaar vast, maar je bent nog niet klaar. De romper heeft een “broek in shirt” effect, wat je nu nog gaat maken.

  1. Keer de goede kant van de romper naar buiten. Het elastiek zit nu in het midden.
  2. Neem het elastiek aan de bovenste rand vast en duw deze naar beneden, het lijkt nu net of de top in de broek gestopt zit.
  3. Speld dit vast en stik aan de onderkant van het elastiek de 3 lagen (shirt, broek, elastiek) op elkaar).

Stap 4: Afwerken

Werk nu je pakje af.

Zomen:

  1. Vouw de zoom van je mouw en pijp eerst 1 cm naar binnen en daarna 2 cm.
  2. Stik vast op 1,5 -2 cm van de zoom. Geef eventueel ook een tweede stiksel op 2 mm vanaf de eerste, om het effect van een tweelingnaald te krijgen.
  3. Herhaal voor beide mouwen en pijpen.

Boord:

  1. Vouw de boordstof met de korte kanten op elkaar, stik vast.
  2. Geef op de halsboord de punten  1/4/, 1/2 en 3/4 aan, gerekend vanaf de naad. Doe dit ook in de hals van het pakje, gerekend vanaf middenachter.
  3. Speld de halsboord op de goede kant van de hals, waarbij de naad van de boord en het middenachter van het pakje op elkaar vallen. De punten 1/4, 1/2 en 3/4 worden respectievelijk op elkaar gespeld.
  4. Stik vast, waarbij je de boordstof licht uitrekt. Werk eventueel af met zigzagsteek of overlock en stik eventueel door aan de goede kant van het pakje.

Drukkers:

  1. Plaats 3 drukkers op de “snap placket”, één in elke zijkant (zo’n 0,5 cm vanaf de kant) en één in het midden.

Conclusie

Do's

Wat je zeker moet doen bij dit patroon?

  • een fijne, rekbare stof gebruiken
  • als je een andere stof dan jersey/tricot gebruik, maak dan de hals van boordstof
  • je broek afwerken met een sierkoord

En denk vooral ook aan verschillende soorten materialen, dit pakje is namelijk ook érg leuk in een uni-kleur met een structuur (rekbare wafel, rekbare badstof, etc)!

Don'ts

Waar je echt op moet letten bij dit patroon?

  • dat je het elastiek goed naar binnen keert. Als je de foto’s niet duidelijk genoeg vindt, kun je op Instagram (@boysfromtheblog) ook een kort filmpje vinden over het in elkaar zetten.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties