Blogger Nicole Newborn & Kids lycra Lingerie | Beach

Zwemshort van Lowland Kids

9 maart 2022

Heb jij ook zo’n zin in de zomer? Lekker naar het strand of zwembad, dat is toch het allerleukst in zelfgemaakte zwemkleding?!

In deze eerste van in totaal drie blogs neem ik je mee in mijn eerste zwemkleding project.
De blogs zijn opgebouwd van eenvoudig naar wat moeilijker, te beginnen met een zwemshort.

Benodigdheden

Ik maakte gebruik van het patroon:

Ik gebruikte de volgende materialen:

  • Zwemlycra ( ik gebruikte de kleur turquoise maar er zijn tal van uni en print zwemlycra’s)
  • Mesh (voering voor het broekje)
  • Koord om door de taille te halen
  • Elastiek van 2 cm breed
  • Elastisch garen (seraflex)
  • Super stretch naald
  • Naaiclips
  • Een klein restje zwemlycra in een andere kleur om de zakjes mee af te werken (dit is geen must want het kan ook uit dezelfde stof gemaakt worden).

Een lockmachine heb je in principe niet nodig voor dit project aangezien de stof niet rafelt. Ik heb hem wel gebruikt voor de zij- en binnenbeen naden omdat het een nettere afwerking geeft, maar in principe volstaat alleen de naaimachine.

Waarom deze materialen voor een zwemshort?

Het patroon met de stap-voor-stap handleiding is heel duidelijk, daarom nu een toelichting op de gekozen materialen.

  • Zwemlycra lijkt me logisch; voor een zwembroek of badpak gebruik je zwembad stof (lycra). Deze stof is extra rekbaar, kan goed tegen chloor en droogt snel.
  • Mesh is de voering voor het broekje. De kleur stof die ik koos schijnt niet door, dus een voering is niet noodzakelijk. Toch heb ik hiervoor gekozen omdat je hiermee voorkomt dat je elk oneffenheidje in het broekje ziet zitten wanneer het nat is en dat vind ik net wat mooier staan. Daarnaast voorkomt een laagje voering dat de Lycra aan het lijf gaat pakken als het nat is.
  • Koord is optioneel bij het patroon maar wel echt een tip om het broekje, naast de sluiting van elastiek, nog wat extra te kunnen aansnoeren om te voorkomen dat het afzakt bij wilde water avonturen 😉
  • Elastisch garen is echt heel erg fijn om te gebruiken voor zwemkleding. Die moet immers goed rekbaar zijn en door het gebruik van elastisch garen optimaliseer je de rekbaarheid van je naden. Hierdoor kun je ook een rechte steek gebruiken die toch rekbaar is. Het elastisch garen van Mettler heet Seraflex.
  • Een super stretch naald zorgt ervoor dat de naald geen gaatjes in je stof maakt, maar heel fijntjes door je stof gaat door de stofvezels als het ware even opzij te duwen en daarna schieten ze weer terug op hun plek. Hierdoor behoudt de stof zijn rekbaarheid optimaal. Een gewone stretch naald doet dit ook, maar een super stretch naald is qua naaldpunt nog net iets kleiner en daarom perfect voor zwemlycra.
  • Naaiclips zijn ter vervanging van knopspelden. Je wilt geen gaatjes in je stof dus ook geen speldengaatjes. De klemmetjes gebruik je dus in plaats van spelden.

Tips bij het maken van je zwemshort

Gebruik rekbaar garen

Tips voor het gebruik van rekbaar garen:

  • Houdt je klosje en spoeltje goed bij elkaar zodat je met name je spoeltje niet verwart met ‘gewoon garen’. Je kunt hiervoor een ‘spoelenhouder’ gebruiken.
  • Verlaag je draadspanning flink. De draad rekt en je wilt hem op normale spanning gebruiken om je steken te maken. Daarom moet je de draadspanning flink verlagen. Op een proeflapje zie je het beste wanneer je draadspanning optimaal is. De draad moet niet heel strak staan maar ook niet te los waardoor je lusjes krijgt. Een kwestie van even uitproberen en dan steeds die spanning gebruiken.
  • Gebruik een naald voor rekbare stoffen zodat het garen netjes in de stof verwerkt wordt.

Lijm de zakjes eerst vast

Hier wordt een zwembroek niet goedgekeurd als er geen zakjes in zitten om je schatten in te verstoppen die je op het strand vindt. Maar hoe bevestig je die zakjes nu netjes zonder naalden te gebruiken?

Ik heb de zakjes eerst vastgelijmd op de stof. Je kunt immers geen spelden gebruiken en je wilt niet dat je zakje verschuift tijdens het naaien. Door het eerst te lijmen voorkom je dat het gaat verschuiven. De lijm van de lijmstift is uitwasbaar dus daar zie je later niets meer van.

Voor het doorstikken van de zakjes heb ik een rekbare steek gebruikt, de onderbroken zigzag. Deze is nog rekbaarder dan de gewone zigzag steek. Voor de breedte heb ik eerst een proeflapje gebruikt om te bepalen wat ik mooi vond.

Zet de bovenkant en zijkant vast met een klemmetje. Stik op een rustig tempo en probeer de ronding van het broekzakje vloeiend te volgen.

Het naaien van het binnenbroekje

Glad, gladder, gladst! Dat is zeker van toepassing op de mesh die je gebruikt als voering / binnenbroekje. Gebruik dus extra veel klemmetjes en naai in een traag tempo. Vergeet niet om ook het binnenbroekje bij voorkeur met rekbaar garen te naaien. Zo voorkom je dat je straks een prettig rekbare zwembroek hebt, met een niet zo rekbare binnenbroek. Of een binnenbroekje waar gaatjes in komen doordat de naad niet mee rekt.

Tailleband bevestigen

De enige aanpassing die ik heb gedaan bij het maken van het zwemshort is het aanpassen van de volgorde bij het bevestigen van de tailleband.

Het patroon geeft aan om de elastiek gesloten in de tailleband te doen en die in een keer aan te zetten in combinatie met het broekje en het binnenbroekje. Aangezien je dan 3 lagen gladde stof onder je machine hebt en je ook het elastiek nog moet uitrekken, heb ik dat anders aangepakt.

Hoe?

Ik heb eerst de tailleband aangezet en een 3 tal cm open gelaten. Daar heb ik het elastiek doorheen geregen, vast gestikt en daarna de 3 cm opening gesloten.

Je hoeft dan maar een heel klein stukje ‘op spanning’ te naaien en dat verkleint de kans dat er een deel van je stof tussenuit glibbert en je dus een stuk gemist hebt tijdens het aanzetten van je tailleband.

Lycra zomen

De laatste stap in het naaien van je zwemshort is het omzomen van de pijpjes. Hiervoor heb ik een rechte steek gebruikt, aangezien het rekbare garen voldoende flexibiliteit heeft om ook met rekbare steek goed mee te kunnen bewegen. Laat die zomer maar komen!

Conclusie

Do's en don'ts

Het was de eerste keer dat ik zwemkleding heb gemaakt en het is me erg meegevallen!  Ik hoop dat jij met behulp van mijn tips ook een mooie zwemshort kunt maken voor de heerlijke zomerdagen die we hopelijk nog in het vooruitzicht hebben.

Mijn belangrijkste tips nog eens op een rijtje:

  • Gebruik rekbaar garen
  • Gebruik een goede naald, bij voorkeur een super stretch naald
  • Maak een proeflapje om je draadspanning goed in te stellen en de grootte van je steken te bepalen
  • Naai langzaam en gebruik voldoende klemmetjes om de gladde stof in bedwang te houden

 

Heel veel succes en naaiplezier bij het maken van jouw zwemshort!

In mijn volgende blog geef ik je tips voor het maken van een bikini voor meisjes.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog, laat dan gerust een berichtje achter.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties