Blogger Marga Kant feest katoen Handige Tips Verkleed kleding

DIY Oktoberfest Dirndl kostuum: de blouse

1 september 2022

In een serie van drie blogs ga ik je vertellen hoe je een Oktoberfest kostuum kunt maken.  In deze blog maken we het blousje, hierna zal de overrok en de jurk volgen.

 

Wat is een Oktoberfest kostuum?

Een Oktoberfest kostuum is een heren- of dameskostuum dat bestaat uit verschillende kledingstukken. Tezamen vormen zij het typische traditionele kostuum dat ook wel Tiroler kledingdracht wordt genoemd. Voor de dames bestaat dit kostuum doorgaans uit een Dirndl-jurk (of jurkje), een overschort en een witte blouse met diep decolleté. Voor de heren bestaat het uit een leren ’tuinbroek’ ook wel ‘lederhosen’ genoemd, met daarboven een ruitjesblouse.

Und warum?

De kleding wordt gedragen tijdens het oktoberfeest dat zijn oorsprong vindt in München (Duitsland) maar in steeds meer landen populair is.

Als je nu begint aan het kostuum, dan kun je het ruim op tijd af hebben voor het feest begint. Het feest begint namelijk op zaterdag 17 september en gaat door tot maandag 3 oktober.

Benodigdheden voor een Oktoberfest blousje:

Voor een blousje heb je witte stof nodig. het prettigste is om met katoen of linnen te werken. Dit is ook fijn om te dragen tijdens de feesten omdat het lekker luchtig is.

  • witte linnen (of katoen) 1,25 meter
  • biaisband wit, 1 meter
  • elastiek 1 meter
  • kant of band voor de versiering aan de manchetten en halsrand 2 meter

Naaipatroon:

Het naaipatroon dat ik voor dit Oktoberfest kostuum heb gebruikt is Burda 8448.

 

Dit patroon geeft een moeilijkheidsgraad aan van drie sterren. dat betekent dat dit geschikt is voor naaisters met wat meer ervaring.  Maar laat het je niet afschrikken, het naaipatroon is minder moeilijk  dan je denkt en omdat ik het in drie blogs heb uitgewerkt, valt het gemakkelijk te volgen.

Jetzt geht's los!

Stap 1: Knippen van het naaipatroon

Het naaipatroon knip je uit op de radarbladen en let goed op dat je de juiste maten kiest.  Ook zal je moeten kiezen tussen patroon A en B.  Dit is het verschil tussen driekwart mouwen en korte mouwen.

Let op de naadwaarde!  Dit is 1,5 cm rondom. Dat betekent dat je deze extra moet knippen van de stof.

 

Stap 2: Het naaien van het Oktoberfest blousje

Begin met de plooien te naaien van het voorpand.  Strijk deze altijd naar beneden toe.

Ezelsbruggetje:  Plooien strijk je altijd richting je hart. Dus naar binnen toe en naar beneden.

Naai hierna de schoudernaden met de Franse naad.  Voor uitleg van de Franse naad: zie blog: Een kamerjas met de Franse naad.

Rimpel nu met een rijgdraad de naden aan beide kanten van de halsrand, van de stip op het patroon tot de hoogste stip op het patroon.

En naai nu het biaisband vanaf de goede kant aan de halsrand.

Sla deze om en naai deze nog een keer precies op de rand of doe dit met de hand.  Je kan het biaisbandje ook in één keer naaien, maar zorg dat dat je het erg goed hebt gespeld zodat jouw naad precies aan beide kanten gelijk is.  Dit is een zorgvuldig werkje,  neem er de tijd voor!

De halsrand is nu klaar, later kunnen we deze nog versieren.

De onderkant van het blousje is eenvoudig.  Maak een zoom aan de onderkant en doe hier elastiek doorheen. Zet het elastiek niet té strak, maar net genoeg dat het lekker zit, niet om hoog kan kruipen maar ook niet knelt onder je borsten.

De mouwen van het Oktoberfest blousje:

Naai de elleboog plooien in de mouwen en naai de mouwen dicht met de Franse naad.

De mouwen zijn pofmouwen, dat wil zeggen dat je deze flink moet rimpelen aan de kop van de mouw.  Dit kun je op twee manieren doen:

  1.  Door gebruik te maken van een rijgdraad, zoals we ook al bij de halsrand deden,
  2. Door heel veel spelden te gebruiken en deze dicht op elkaar vast te zetten.

Nu alleen nog de onderkant van de mouwen versieren met een kanten randje. Dit kun je het beste doen door de mouw op de goede kant te leggen en nu een halve centimeter van de verkeerde kant naar buiten te vouwen.  Naai hier het sierrandje op vast en naai nog een keer extra vlak aan de onderkant van de mouw.  Nu heb je een sierrandje dat er vanaf de binnenkant net zo mooi afgewerkt uitziet als van de buitenkant.

Extra versiering van de halsrandje van het Oktoberfest blousje:

Wat zo leuk is aan Oktoberfest kleding te maken is het feit dat je lekker kunt overdrijven. hoe meer kanten randjes en sierrandjes en bloemen hoe leuker.

In dit geval heb ik gekozen om de bloemen van het sierrandje uit te knippen en deze aan de halsrand vast te naaien:

Conclusie:

Het Oktoberfest blousje is niet moeilijk om te maken. Ga lekker los met kanten randjes, bloemen of sierrandjes.  Ik heb het allemaal wit gehouden maar je kan natuurlijk ook kiezen voor kleur welke bijvoorbeeld weer in de jurk terug komt.

In de volgende blog: de Oktoberfest overrok en de jurk!

You Might Also Like

4 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties