Naaitechnieken Gordijnen Kinderkamer Huis & Tuin

Zo maak je gordijnen met gordijnband

19 mei 2022

Wil je zelf gordijnen maken, maar heb je geen zin in ingewikkelde rekensommen? Ga voor plooiband/gordijnband! Dit band is voorzien van touwtjes of vakjes en helpt je om binnen no time gordijnen te maken.  In deze blog leggen we je uit hoe gordijnband precies werkt.

Zo maak je zelf gordijnen met plooiband

Gordijnband met vakjes

Ga je een gordijn maken met plooiband met vakjes? In de video hierboven laten we je zien hoe je dat doet. Hieronder benoemen we alle stappen nog even kort als naslagwerk.

 1. Werk de zijkanten van het gordijn af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zijkanten 2 x 2 cm om te slaan en dan smal op de kant door te stikken.
 2. Strijk de bovenkant van het gordijn 1 cm naar binnen (op de foute kant van de stof). Leg vervolgens het plooiband met de achterkant op de foute kant van de stof. Lijn de bovenkant van het plooiband uit met de bovenkant van het gordijn. Vouw de uiteinden een stukje naar binnen zodat het netjes afgewerkt is.
 3. Stik het gordijnband vast aan het gordijn door zowel de bovenkant als de onderkant van het gordijnband vast te stikken.
 4. Pak een duplohaak erbij, laat een paar vakjes vanaf de kant open zodat je straks overslagruimte hebt en bevestig de eerste haak. Dit doe je door 1 pootje in een vakje te steken, 2 vakjes over te slaan en vervolgens het andere pootje in het vierde vakje te steken. Keer de duplohaak om om deze vast te klemmen.
 5. Laat de gordijnen een paar dagen hangen zodat ze uit kunnen zakken en werk vervolgens af.

Gordijnband met touwtjes

Ga je een gordijn maken met plooiband met touwtjes? In de video hierboven laten we je zien hoe je dat doet. Hieronder benoemen we alle stappen nog even kort als naslagwerk.

 1. Werk de zijkanten van het gordijn af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zijkanten 2 x 2 cm om te slaan en dan smal op de kant door te stikken.
 2. Strijk de bovenkant van het gordijn 1 cm naar binnen (op de foute kant van de stof). Leg vervolgens het plooiband met de achterkant op de foute kant van de stof. Lijn de bovenkant van het plooiband uit met de bovenkant van het gordijn. Zorg ervoor dat je het band afknipt aan het einde van een plooi en vouw het een stukje om naar binnen voor een nette afwerking. Zo heb je straks een stukje gordijn wat recht blijft en netjes over elkaar heen kan vallen voor een mooie sluiting.
 3. Stik het gordijnband vast aan het gordijn door zowel de bovenkant als de onderkant van het gordijnband vast te stikken.
 4. Knoop of stik de koordjes aan 1 kant zodat ze niet los kunnen schieten.
 5. Trek aan de touwtjes om de plooien te vormen. Help dit proces met je handen.
 6. Knoop of stik ook de koortjes aan de andere kant vast en knip ze af.
 7. Bevestig de haken en hang het gordijn op.
 8. Laat de gordijnen een paar dagen hangen zodat ze uit kunnen zakken en werk vervolgens af.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marie
4 maanden geleden

Handig om te weten hoe ik zelf gordijnen met gordijnband kan maken! Ik vind het belangrijk dat mijn gordijnen mooi geplooid zijn. Nu nog op zoek naar de perfecte kleur.