Damesmode french terry Blogger Karin

Gratis patroon: hoe colorblock je een sweater?

12 mei 2022
Colorblock gratis sweater

Bij colorblocking draag je twee kleuren naast elkaar in één kledingstuk. Een basic sweater kun je zo gemakkelijk iets extra’s geven. Ik ging aan de slag met twee kleuren French terry en het gratis patroon van de Amy trui van Patty Doo.

Benodigdheden

  • Twee kleuren French Terry of een andere stof
  • Bijpassend (lock)garen
  • Patroonpapier
  • Potlood
  • Liniaal
  • Naaimachine of lockmachine
  • De gebruikelijke naaibenodigdheden: meetlint, schaar, spelden, etc.

Patty Doo Amy sweater in French terry

De Amy sweater krijg je gratis aangeboden als download als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Patty Doo. Patty Doo is een Duits patroonbedrijf wat veel leuke patronen voor stretchstoffen heeft. De Amy sweater is een vrij simpele raglan-trui met boorden aan de hals en mouwen.

Voor mijn Amy sweater koos ik twee kleuren French terry. Deze stof zit een beetje tussen tricot en jogging in en is heel geschikt voor een trui. De French terry van Budgetstoffen is ook nog eens Oeko-Tex gecertificeerd, dit betekent dat het helemaal vrij is van chemicaliën en veilig is voor mensen.

Ik ging voor twee zachte pastelkleuren: mintgroen en lavendelpaars. Qua colorblocken kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, of als je van een subtielere combinatie houdt kun je twee schakeringen van één kleur gebruiken, of een leuk kleurtje combineren met een neutrale zwarte, grijze of witte stof.

Zo colorblock je een sweater

Stap 1: papieren patroon aanpassen

Nadat je het papieren patroon hebt uitgeprint, geplakt en uitgeknipt, ga je aan de slag met het verdelen van de patroondelen in meerdere stukken. Voor het voor- en achterpand meet je vanaf de onderkant van het patroondeel om ervoor te zorgen dat de lijn gelijk is aan de voor- en achterkant van de trui. De hals is aan de achterkant namelijk iets hoger en als je vanaf de hals rekent, krijg je een ongelijk resultaat.

Trek de lijnen op het voorpand, achterpand en de mouw met behulp van een liniaal:

Colorblock

Knip de delen los:

Colorblock

Pak nu een nieuw stuk patroonpapier en trek de nieuwe patroondelen daarop over. Teken 1 cm naadwaarde aan bij de geknipte delen:

Colorblock

Stap 2: stof knippen

Bepaal welke kleur je waar wilt hebben. Zo ging ik voor groen aan de bovenkant omdat ik deze kleur beter bij mijn gezicht vind passen dan lavendelpaars. Knip de stof, en zet vervolgens de colorblocked patroondelen aan elkaar en stik op 1 cm afstand. Nu heb je twee complete mouwen, en een compleet voor- en achterpand.

Hoe colorblock je een patroon
Hoe colorblock je een patroon

Stap 3: verder met het patroon

Volg nu verder de instructies van het patroon: zet de schoudernaden aan het voor- en achterpand en sluit de zijnaden. Op dit moment pas ik de trui altijd even en kijk ik of ik nog wat moet innemen aan de zijkant.

Stap 4: boorden

Stik de boorden aan de smalle kanten aan elkaar. Zet ze vervolgens aan de mouwen en halslijn. Stephanie geeft in haar blog over de Candice sweater tips voor het aanzetten van een halsboord aan een trui.

Halsboord aanzetten
Halsboord aanzetten

Stap 5: zoom afwerken

Werk de onderkant van de trui af met de overlocker of zigzagsteek. Vouw hem ongeveer 2 cm naar binnen en stik het vast. En voila, je sweater is af!

Conclusie

Do's

  • Het patroon valt nogal ruim. Vergelijk het daarom door een bestaand, goed passend kledingstuk op het papieren patroon te leggen.
  • Valt de trui al best wel lang bij jou? Bespaar jezelf dan de moeite om de extra naadwaarde toe te voegen.

Don'ts

  • Gebruik geen twee stoffen met heel verschillende eigenschappen. Wanneer de ene stof dikker is dan de ander of meer rek bevat, zul je veel rimpels of andere resultaten krijgen.
  • Vergeet de naden tussen de twee kleuren niet goed te strijken voor een strakker resultaat.
  • Je kunt op deze manier geen diagonale lijnen colorblocken. Hiervoor moet je het patroon enkel knippen in plaats van dubbelgevouwen op de vouw.
Gratis sweaterpatroon
Gratis sweater
Patty Doo Amy

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoe
Zoe
1 jaar geleden

Goedenavond, mag ik vragen hoe je hebt uitgemeten dat de lijn van het lijfje precies zo doorloopt op de mouwen? Ik zou dat ook graag willen proberen 🙂

Maya
Maya
1 jaar geleden

Erg leuk! Ik heb een naaimachine aangeschaft en stoffen uitgezocht en ben heel benieuwd naar mijn eerste creaties. 🙂 Maar simpel beginnen, maar deze sla ik op!

trackback

[…] stofje, maar door zelf een trui te ” colour blocken” tot een gestreepte stof. In deze blog vind je hier een andere toffe tutorial […]