Drukknopen

1-40 van 99 resultaten

producten
Pagina

1-40 van 99 resultaten

Pagina

Drukknopen, ze zijn super handig en ideaal voor het maken van bijvoorbeeld kinderkleding. In ons grote assortiment drukknopen vind je voor nagenoeg iedere stof de ideale drukknoop. Dus ben je op zoek naar grote drukknopen, zwarte drukknopen, baby drukkers of misschien wel specifiek Prym drukknopen? Vind jouw ideale drukker bij Budgetstoffen.nl!

Wat is een drukknoop?

Een drukknoop is een knoop die bestaat uit twee delen die je in elkaar kunt drukken. Een drukknoop is een hele eenvoudige vorm van een sluiting. Je klikt simpelweg beide kanten in elkaar en je bent ready to go. Een drukknoop zit vaak heel stevig dicht en er is dus ook weinig kans dat de sluiting onverwachts open gaat. Om al deze redenen gebruiken we drukknopen het meest voor kinderkleding.

Welke soorten drukknopen zijn er?

Er zijn onwijs veel verschillende soorten drukknopen. Er is verschil qua uiterlijk, verschil voor welke stoffen ze geschikt zijn en verschil in bevestigingswijze. Zo onderscheiden we naaibare drukknopen van naaivrije drukknopen. De naaibare drukkers kun je nagenoeg op iedere stof gebruiken. De naaivrije drukknopen, oftewel de inslag drukkers, zijn specifiek voor bepaalde stofsoorten. Denk aan jersey drukkers.

Welk soort inslag drukknoop voor welke stof?

De reden dat er zoveel verschillende drukknopen zijn, is dat iedere stof een ander soort drukknoop nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan jersey. De rek op een jersey stof zorgt ervoor dat je een andere soort knoop nodig hebt dan voor een dikke canvas die totaal niet rekt. Zo heeft een jersey drukknoop meerdere grijpertjes die de knoop in de stof vastklemmen en vast houden tijdens het uitrekken. Deze grijpertjes zijn dus ideaal voor rekbare stoffen, maar komen niet door een stugge canvas heen. Voor dikke stoffen zijn deze dus niet geschikt.

Een anorak knoop, die we vaak gebruiken voor dikke en niet rekbare stoffen, heeft 1 pin die stevig genoeg is om door de canvas heen te gaan. Gebruik je deze op tricot, dan gaat het mis. Door de rek in de stof wordt het door de pin gecreëerde gat namelijk groter en trek je de drukker er zo weer uit. Belangrijk dus dat je goed kijkt naar welke drukker ideaal is voor jouw stof.

Hoe bevestig ik drukknopen?

De manier waarop je een drukknoop bevestigd, is afhankelijk van het soort drukknoop dat je wilt bevestigen. Een naaibare drukker naai je vanzelfsprekend vast. Een inslag drukker bevestig je met de bijgeleverde tools, een Vario tang of een handpers. Die laatste is best een groot apparaat en wordt over het algemeen alleen gebruikt door naaiateliers.

Onze tip voor het bevestigen van een niet naaibare drukknoop is daarom altijd de Vario Tang. Hoe je deze gebruikt? Je leest het in onze blog ‘Hoe werkt nou zo’n Vario Tang?’. Hier vind je ook een YouTube video met een duidelijke uitleg.

Hoe voorkom ik dat mijn drukker los schiet?

Been there, done that. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, je hebt jouw creatie af en de drukknopen bevestigd. Je test nog even één keer of alles goed vast zit en pang; drukknoop los! Grote kans dat er nu ook een gat in je item zit en je het zo de prullenbak in kunt gooien. Super vervelend natuurlijk, vooral omdat je de kans hierop aanzienlijk kunt verkleinen.

Hoe? Verstevigen! Verstevig de stof met vlieseline (die past bij de gekozen stof) op de plek waar je de drukker gaat plaatsen. De vlieseline maakt de stof op de plek van de drukker wat steviger en zorgt er voor dat er minder druk op de drukker komt te staan wanneer je de drukker opent. Zo voorkom je dus dat je de onderdelen weer terug uit elkaar trekt.

Alles over drukknopen op een rijtje:

  • - Naaibare of naaivrije drukknopen
  • - Ideaal voor kinderkleding
  • - Kies de drukker die het beste past bij jouw stof
  • - Verstevig de plek van de drukker voordat je deze bevestigt
  • - Gebruik een Vario Tang voor Prym drukknopen