Jersey / Tricot

1-40 van 433 resultaten

producten

1-40 van 433 resultaten

Jersey / Tricot

Tricot of Jersey is de benaming voor een fijne, gebreide stof. Het is vaak een mix met viscose of katoen. Dat maakt dat Jersey / Tricot een lekker rekbare stof is, die regelmatig voor het maken van T-shirts wordt gebruikt – het is één van de meest gebruikte stoffen van het moment. Met Jersey / Tricot kun je ontzettend veel mooie dingen maken.

Toch schrikken veel beginners er eerst voor terug, maar dat hoeft helemaal niet. Je hoeft alleen maar rekening te houden met een paar karakteristieke eigenschappen en dan lukt het wel zonder frustratie. Ten eerste heb je voor rekbare stoffen een speciale machinenaald nodig. Bij universele naalden bestaat het gevaar dat de machine steken overslaat of dat het garen breekt. Speciale jerseynaalden hebben een afgeronde top, waardoor de steken niet worden beschadigd en die de draad voorzichtig door de stof leidt. Ook microtex naalden zijn geschikt.

Let er wel op dat je de jersey voorzichtig onder de naald door leidt. Je mag in geen geval aan de stof trekken of hem uitrekken terwijl je hem verwerkt, anders gaat de stof golven. Gebruik een elastische steek of een zigzagsteek, zodat de elastische stof ook aan de naad rekbaar blijft.

Heb je een overlockmachine? Des te beter! De overlocksteek is geknipt voor jersey. De naad wordt tegelijkertijd afgewerkt, ook al is dat niet echt nodig. Jersey heeft namelijk de prettige eigenschap dat het niet rafelt.

Dus eigenlijk alleen maar voordelen

Dat de stof Jersey / Tricot zo populair is, snappen wij bij Budgetstoffen.nl wel. Deze stof kent namelijk een tal van voordelen. Jersey is heerlijk zacht en soepel: de stof past zich aan elke beweging aan. Dat maakt jersey ideaal voor het maken van kleding, omdat de stof dus hartstikke comfortabel zit – ook bij bewegelijke kinds of de sportievelingen onder ons. De stof is onderhoudsarm, antiallergisch en drijft vocht af. Van Jersey / Tricot kun je werkelijk van alles maken: van jassen tot hoeslakens en van babykleding tot luchtige broeken.

Verschillende soorten Tricot / Jersey

Tricot / Jersey kan van allerlei materialen worden gemaakt: je ziet dus jacquard jersey of tricot (lekker dik), bamboe jersey (duurzaam) of een mix met andere materialen. De meest populaire stofsoorten zijn katoen tricot, viscose tricot en Punta di Roma. Katoen tricot valt heerlijk op de huid, is antiallergisch en heeft veel rekbaarheid. Punta di Roma, ook wel Romaniet jersey genoemd, is een dikkere stof met twee gelijke zijden. Deze stof kreukt niet, wel zo fijn. Viscose tricot wordt vaak gebruikt voor het naaien van shirts. Het voelt lekker koel aan en kan goed lichaamsvocht transporteren. De perfecte T-shirtstof, dus!

 

Bijbehorende fournituren

Om tricot te verwerken heb je een stretchnaald nodig – pas de dikte van je naald aan de stofdikte aan. Kies voor stevig garen en probeer tijdens het proces achter de naaimachine niet te veel aan de stof te trekken, om een gek lopende naad te voorkomen. Een boventransportvoetje kan je hier ook bij helpen.

De stof Jersey / Tricot op een rijtje:

  • Lekker zacht en elastisch
  • Je hoeft de stof niet af te werken
  • Gebruik een stretchnaald